Återblick

Gunnar Kanevad minns (Intervju från 2012)

Familjen Linné

Det är nu femtio år sen jag började arbeta med trä i Gamla Linköping.  Från början var det mest köksgrejer, leksaker till barn och namnskyltar som vi gjorde.

Ljusstakar började jag med när jag fått tag på ljusinsatser som gjorde att ljusstakarna var säkra mot brand.

Folk frågade efter reliefer och skulpturer, men det var svårt att komma igång med det. Saker som bara är till lyst är en annan dimension och andra värden som byggs upp under lång tid. Mina första dekorativa saker var avskalade och till synes enkla och hade ett billigt pris. Svåra att sälja.

Tio bilar till Volvo – Dessa lånades ut till skolor för att locka elever till bilbyggaryrket. Skala 1:10

Hösten 1977 kom ett par och frågade om jag ville ha en utställning i Paris. Tja, varför inte!

Tre månader till vernissage! Atlier Bleu, 200 meter från Eiffeltornet. Min son Jan o jag tog vår folkabuss och åkte ner till Paris tre dagar innan vernissage, ställde bussen utanför galleriet mitt i natten o tog en taxi till hotellet. Bussen med grejerna stod kvar på morgonen! Hela december det året hade jag utställning i Paris. Men jag jobbade i Gamla Linköping.

Flygel som relief.
120x120cm stor. Såld i Florida.

Efter detta kunde jag sälja reliefer o skulpturer också. Jag kommer ihåg att jag hade en utställning ihop med Harald Wiberg efter Parisutställningen och ”vi skulle byta grejer”. Han fick halva min utställning mot en pennteckning… Sen hade jag utställningar i Alberquerqe, New Mexico, i Bryssel, i Zeist, Holland och gjorde en vägg till Vnukovo flygplats i Moskva.

I Ft Myers, Florida har jag haft tre utställningar i ett galleri som heter A Swedish Affair.

När man har roligt går tiden fort.
Så har väl tiden gjort för mej också. Jag jobbar vidare trots att Jan tagit över driften för länge sen. Jag gör mina grejer ett par timmar om dan i egen verkstad och Kanevad Gamla Linköping säljer mina saker.

Vid genomläsning av texten ser jag att jag blandar ihop ”vi” och ”jag”.  Så är det på riktigt.

Jag och Håkan

Ingen kan väl tro att det här en persons verk. Vi har öppen butik 360 dar per år och kunder vill ha nya grejer att se och eventuellt köpa. Håkan Jansson har varit vår medarbetare i mer än 30 år och Henrik Olander är inte långt efter. Många gånger sänder jag stilla tankar till alla som under årens lopp varit medarbetare för kortare eller längre tid.

Snart lägger jag väl bandsågen på hyllan, men jag hoppas att hantverket i Gamla Linköping finns kvar – åtminstone femtio år till. Det känns att vi fortfarande har kommunens förtroende att utvecklas efter bästa förmåga.
Tack för åren som gått!

 

 

 

 

Tjugofem år gammalt A4-vykort som visar då aktuella produkter. Det stora konstverket var beställt av SPP i Stockholm.

Comments are closed.